Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op hifi.startpagina.nl

luidsprekerkabel

 • Sander

  Ben op zoek naar goed luidsprekerkabel. Heb een Duson C1000 en A10 voor- en eindversterker en Magnasphere Gamma speakers.

  Heb in Rdam en omgeving gekeken bij de betere high-end winkels, maar de collectie is verbazingwekkend klein overal. In één winkel raadde men mij Ocos aan. Een coax-achtige kabel. Heeft iemand ervaring met dit merk? Heb bij elkaar 10 meter nodig (6 en 4) en dat zou plm 400 euro kosten. Ervaringen met andere kabels zijn ook welkom.

  Bedankt.

 • Armand

  Laat je niet gek maken .

  Het enige dat luidsprekerkabel moet doen is een variabele wisselstroom transporteren van de versterker naar de luidspreker .

  Zonder verlies en zonder iets aan het signaal te veranderen .

  Elk fatsoenlijk stuk koperdraad kan dit .

  Als je toch veel geld wilt besteden … doe dit dan aan de luidsprekers zelf .

  Meer dan een paar tientjes voor luidsprekerkabel is weggegooid geld .

  Kijk ook eens op www.breem.nl .

  hier wordt op een vakkundige manier alle kabelonzin aan de kaak gesteld .

 • Remco Jan

  Vorig jaar had Quad op een Engelse beurs “exclusieve” oranje luidsprekerkabels aan hun elektrostaten hangen. Een geintje om high-enders in de maling te nemen. Ze hadden van die oranje verlengsnoeren die je in de tuin gebruikt bij de naburige DIY winkel gehaald :-) Voordat men dat door had was de geluidskwaliteit natuurlijk subliem.

  De enige reden om wat meer uit te geven is in mijn ervaring estetisch en in sommige gevallen is de mantel van een soepele kunststof zodat de kabels mooier “vallen” dan gewoon elektriciteitssnoer.

 • Armand

  Prachtig . Overigens is geen enkele reden waarom je niet veel geld uit zou geven aan iets dat er heel mooi uit ziet . Dit geldt voor juwelen , schilderijen , kleding .. en nog veel meer . Het wordt wel twijfelachtig als je beweert dat een schilderij van Rembrandt beter klinkt dan een van mijn vader . Verder maakt mijn echtgenote zich nooit druk om de klank van haar sieraden .

  Alleen high-enders horen plotseling een betere kank als iets heel duur is .

  Misschien vormt hun lege portemonnaie een resonantieholte .

  Remco Jan schreef:

  >

  > Vorig jaar had Quad op een Engelse beurs “exclusieve” oranje

  > luidsprekerkabels aan hun elektrostaten hangen. Een geintje

  > om high-enders in de maling te nemen. Ze hadden van die

  > oranje verlengsnoeren die je in de tuin gebruikt bij de

  > naburige DIY winkel gehaald :-) Voordat men dat door had was

  > de geluidskwaliteit natuurlijk subliem.

  >

  > De enige reden om wat meer uit te geven is in mijn ervaring

  > estetisch en in sommige gevallen is de mantel van een soepele

  > kunststof zodat de kabels mooier “vallen” dan gewoon

  > elektriciteitssnoer.

 • Ray

  Het zou de krankzinnigheid ten top zijn om 400 euro uit te geven voor 10 meter luidsprekerkabel. Het is niet dat die peperdure luidsprekerkabels hun werk niet goed doen want dat is ongetwijfeld dik in orde. Waar het om gaat is dat je voor een bedrag van minder dan 10 euro dezelfde lengte snoer kunt kopen die precies hetzelfde doet. Een jaar of 12 geleden schreef ik voor het maandblad Luister een stukje dat ik hieronder afdruk omdat het vandaag de dag nog steeds actueel is. Het artikeltje heeft trouwens al eens eerder hier op het forum gestaan.

  Ik wil er nog graag aan toevoegen dat het wel heel belangrijk is dat er goed en liefst verguld contactmateriaal aan de luidsprekersnoeren komt te zitten. Ik adviseer het metaal goud niet omdat het zo geweldige conductieve eigenschappen heeft want het valt voor wat de soortelijke weerstand betreft nog onder koper. De soortelijke weerstand van koper is bij 20°C 0,01673 en voor goud geldt een hogere ohmse weerstand voor een draad van 1 meter met een oppervlakte van de doorsnede van 1mm². Met zijn 0,0235 ohm scheelt een kleine 30%. Maar dat goud minder goed geleidt dan koper maakt op het totaal van de weerstand niet zo veel uit. Het goudlaagje is immers maar flinterdun. Belangrijker is dat goud niet oxideert onder normaal voorkomende klimatologische omstandigheden. Goud verbindt zich ook nergens mee zolang je het niet in koningswater dompelt. De overgangsweerstanden op de contactvlakken blijven dus onveranderd en tot in lengte van jaren mooi laag en vooral lineair.

  Dunnere snoeren dat 2 keer 0,75 mm² zou ik niet adviseren. Dat is dan niet omdat het vanuit de weerstand voor korte luidsprekersnoeren niet zou kunnen maar vaak passen de stekkers niet meer goed op die dunne draadjes en is ook het snoer in mechanisch opzicht erg kwetsbaar. Voordat de koperen aders aan stekkers en wat dies meer zij worden geschroefd is het verstandig om er eerst z.g. eindaderhulsjes aan te persen. Je voorkomt dat dat het koper van de litze draadjes op de contactvlakken kan oxideren. Door het persen sluit je het gestripte koper af van de lucht waardoor het mooi blank blijft.

  Luidsprekerkabel(neurose).

  Vandaag de dag heeft een beetje modebewuste hifi-nering voor de verbinding tussen versterker en luidspreker al gauw een dozijn verschillende kabelsoorten in huis. Dan heb ik het natuurlijk niet over de ordinaire snoertjes waarmee we generaties lang die verbinding succesvol tot stand brachten maar over de luxe verpakte, heerlijk dikke vijf-sterren-snoeren. De chique, zo niet koninklijke geleiders die je het gevoel geven dat Paverotti's tenor er beter uitkomt dan 'ie er in ging…

  Eersteklas spul

  Laat overigens duidelijk zijn dat het gelikte uiterlijk van die kostbare snoeren niet alleen schone schijn inhoudt: ze zijn uit eersteklas materiaal vervaardigd en tot in de kleinste details zorgvuldig afgewerkt. In dat opzicht niets dan lof. De vraag mag echter zijn of er technisch gezien een noodzaak is om dat soort extreme kwaliteitseisen te stellen. Alle enthousiaste verhalen ten spijt, geenszins is het bewijs geleverd dat die luxe snoeren ook daadwerkelijk meer presteren dan gewone kabel. Alles wat in deze de ronde doet, lijkt goedgezien een opeenstapeling van puur persoonlijke onzin met maar één lachende derde: de gezamenlijke fabrikanten van merkkabels.

  Hoorbaarheid

  Elke luidsprekerkabel moet worden gezien als een extra weerstand die tussen de versterker en de luidspreker zit. Als we uitgaan van een constante lengte, hebben dunne kabels een hogere weerstand dan dikke. Verreweg de belangrijkste consequentie van een tè hoge kabelweerstand is dat het frequentieverloop van de luidspreker hoorbaar wordt aangetast. Voor het meest kritische oor geldt dat de afwijking van het verloop niet meer dan 0,5 dB mag bedragen. De precieze, zeer technische achtergronden zal ik u besparen. Al met al is het heel voorzichtig om de toelaatbare weerstandswaarde van de luidsprekerkabel op maximaal 0,2 ohm te stellen in het geval er een 8 ohm luidspreker wordt aangesloten.

  De praktijk

  Om het een en ander wat meer tot de verbeelding te laten spreken geef ik even een praktijkvoorbeeld. Een simpel stuk schemerlampjessnoer van 4 meter lengte, vertegenwoordigt een weerstandswaarde van 0,18 ohm. Zoals net gezegd, is de daarbij behorende aantasting van het frequentieverloop beneden de grens van het hoorbare als dit snoertje tussen een versterker en een (8 ohm) luidspreker zit. Verwisselen we nu dit kabeltje voor een even lang maar desnoods 100 keer dikker snoer dan treedt er weliswaar een meetbaar verschil op maar in hoorbare zin zal er geen verandering, laat staan verbetering, optreden. Luidsprekerkabels boven de vereiste dikte kiezen is derhalve water naar de zee dragen.

  Super of gewoon?

  Naast de hardnekkige hysterie rond de dikte van de luidsprekersnoeren, zijn er natuurlijk nog legio aanverwante zaken die de nog steeds voortwoekerende kabelgekte gestalte geven en misschien wel in stand houden. Ik doe even een greep. Neem bijvoorbeeld de bonte verzameling zonderlinge manieren waarop de aders van super(dure) kabels door de isolatie lopen. Zo kunstig gevlochten in de transparante isolatie ziet het er weliswaar fantastisch en vooral miraculeus uit maar als het op stroom geleiden aan komt, blijkt dat gewoon (goedkoop) snoer precies hetzelfde doet. Het predikaat baarlijke nonsens geldt ook onverkort voor de speciale capaciteitsarme luidsprekerkabels. Bij die lage impedantie heeft immers de hoogst over te brengen frequentie geen enkele moeite met gewoon (tweeling)snoer. Ongetwijfeld is het verschil ergens te meten maar de verzwakking die de kabelcapaciteit veroorzaakt, heeft niet eerder dan 5 decimalen(!) achter de komma wat te betekenen. Dan zijn er uiteraard nog de snoeren met puur zilveren, verzilverde of vergulde aders. Natuurlijk geleiden die prima maar zolang weerstand gewoon maar weerstand is, vertegenwoordigen dat soort extra's alleen in cosmetische zin meerwaarde: het glanst wonderbaarlijk maar het geluid wordt er geen spat beter van. Al met al is voldoende dik, conventioneel tweelingsnoer met aders van gewoon electrolytisch koper zonder meer afdoende voor het aansluiten van alle soorten luidsprekers.

  Rekensom

  Met behulp van een eenvoudige rekensom kan u zelf voor elke lengte de juiste draaddikte van de luidsprekerkabel bepalen. Deel het aantal te overbruggen meters tussen versterker en de luidspreker die het verste weg staat door de nominale impedantie van de aan te sluiten luidspreker. Vervolgens vermenigvuldigt u de gevonden uitkomst van de deling met het getal 1,4. Het getal dat uit deze vermenigvuldiging komt, is de draaddoorsnede in mm². Zonodig rondt u het getal naar boven af om uit te komen op een praktische (handels)waarde. Ongeacht de impedantie van de luidspreker en lengte van de kabel zal de verzwakking bij toepassing van deze berekening steeds constant zijn en een waarde bezitten die nimmer de klank van uw luidspreker nadelig zal beïnvloeden.

  Het allerbelangrijkste

  Tot slot mag natuurlijk niet onvermeld blijven dat zeg maar 100% van de slecht klinkende luidsprekers niet beroerd van zich laten horen omdat de luidsprekerkabel te dun, te lang of in kwalitatief opzicht bedenkelijk is maar simpelweg omdat de draden geen goed contact maken met het contactmateriaal (bananenstekkers e.d.) of dat de schroef/klemverbindingen op de versterker en/of luidsprekers te los zitten. Zorg er dus voor dat draaduiteinden onbeschadigd en schoon zijn, stevig vast zitten en dat eventuele stekkers goed klemmend passen. Het kan geen kwaad dit van tijd tot tijd te controleren.

  Copyright © Ruud Janssen (1994)

 • Mark

  Je zit hier op het LOW-BUDGET FORUM.

  Ze snappen er hier niet zo veel van.

 • Armand

  Merkwaardig is dat er altijd wordt gediscussieerd over de klank van apparatuur .

  Ook worden er vermogens ( geld ) uitgegeven aan technische zaken terwijl in het gunstigste geval een minimale geluidskwaliteit verbetering wordt bereikt .

  Waar je zelden iets over hoort , is de gigantische invloed die de luisterruimte heeft .

  Soort behang , vloerbedekking , opstellingspositie van de luidsprekers , meubilair , parallelliteit van de kamerwanden enzovoort .

  Ik luister al heel lang naar muziek door middel van mijn Quad ESL's .

  Nog steeds onovertroffen .

  Overigens een absolute eis van mijn echtgenote . Zij is begiftigd met ‘superhearing’ en jaren geleden verbood zij mij om ooit nog andere luidsprekers in huis te halen dan ESL's .Voor haar waren zelfs veel en veel duurdere dynamische luidsprekers niet om aan te horen . Haar referentie was en is nog steeds live uitvoeringen . Duizenden concerten en opera's .

  Ongeveer tien jaar geleden moest de kamer opnieuw behangen worden .

  Een paar dagen later werd weer ingeruimd en de installatie aangezet .

  Onvoorstelbaar wat het verschil in weergave was . Weken hebben wij niet geluisterd zo afschuwelijk .Pas na bekleding van de muren met acoustische platen kwam de weergave weer op het oude niveau .

  Moraal :

  Ga eerst een uitgebreid experimenteren met je interieur voordat je veel geld uitgeeft aan techniek .

  Ook warm aanbevolen het artikel :

  Tot u spreekt de kamer . Te verkrijgen bij Trans Tec .

 • Ray

  Droom lekker verder Mark. :)

 • Ray

  Het epistel van Peter Walker vertaalt door Henrie van Hessen staat in zijn geheel op internet:

  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=tot+u+spreekt+de+kamer&meta=

 • Remco Jan

  Mwah, ik heb voor mijn versterker, cd speler en luidsprekers zo'n 7000 euro uitgegeven. Niet echt low budget.

  I.p.v 400 euro voor kabels zou ik toch eerder minimaal 20 cd's kopen.